De praktijkopleiding

De praktijkopleiding

De praktijkopleiding op de Gooise bestaat uit 3 fases:

  1. De Elementaire Vliegopleiding (EVO)
  2. De Voortgezette Opleiding, eerste gedeelte (VVO-1)
  3. De Voortgezette Opleiding, tweede gedeelte (VVO-2)


EVO

Voor nieuwe leden is het EVO-traject van belang. Tijdens dit traject leiden we je op vanaf je allereerste start tot je eerste solovluchten. Zolang je met je instructeur vliegt, krijg je (met een ouderwetse term) 'dubbel-besturingsonderricht' (DBO). We praten dan ook over DBO'ers wanneer we het over de leden in deze fase van de opleiding hebben. 

Op enig moment kan de instructeur beoordelen dat je het best een keertje in je eentje mag proberen; je eerste solovlucht! Tijdens deze solovlucht vlieg je helemaal in je eentje en blijft de instructeur achter op de grond. Uiteraard houdt hij/zij je wel nauwkeurig in de gaten. Je eerste solovlucht is absoluut iets wat je nooit meer zult vergeten. Een life-changing event! 

Tijdens deze EVO-fase werken we met een blokken-systeem, waarmee we indelen wie wanneer instructie krijgt. Zie HIER


VVO-1

Na je eerste solovluchten ga je door met het VVO-1 gedeelte. Tijdens dit traject leiden we je verder op voor het brevet. Je leert volledig zelfstandig vliegen onder alle denkbare omstandigheden (thermieken, landen met harde wind, zelfstandig beslissingen nemen etc.), waarbij solovluchten worden afgewisseld met DBO-vluchten (dus met instructeur aan boord). Zodra meerdere instructeurs van mening zijn dat je er aan toe bent (en je inmiddels je theorie-examen hebt gehaald), mag je het praktijkexamen afleggen; meerdere vluchten waarin je op diverse onderdelen wordt getoetst op je kennis en kunde.  

De voortgang van de trajecten hangt af van de hoeveelheid tijd die je erin kunt steken en uiteraard ook van je aanleg. De een leert het nu eenmaal sneller dan de ander. Grofweg zeggen we dat het mogelijk moet zijn om binnen 2 seizoen je brevet te halen. 


DG1000_airtoair_closeup.jpg
Een DBO-vlucht; de instructeur zit achterin


VVO-2

Met je brevet op zak mag je helemaal zelfstandig vliegen. Maar zelfs dan valt er nog genoeg te leren. Je kunt je verder bekwamen in bijvoorbeeld 'overland-vliegen' (het maken van afstandsvluchten), wedstrijdvliegen, bergvliegen of kunstvliegen. Dit traject is niet vast omlijnd, maar hangt helemaal af van je wensen en mogelijkheden. Een goede zweefvlieger is nooit uitgeleerd, dus het VVO-2 traject kent geen eindpunt. 


Duo_vanlinksnaarrechts.jpg
Op weg voor een nieuwe overlandvlucht