Vliegveld Hilversum

De Gooise Zweefvliegclub heeft als thuisbasis Vliegveld Hilversum, een bijzonder fraai vliegveld in het hart van Nederland.

EHHV_luchtfoto1.jpg
Vliegveld Hilversum tijdens het 80-jarig jubileum van de GoZC

Een groen veld

Vliegveld Hilversum, in bedrijf sinds 1939, is wat je noemt een groen veld: grasbanen, sportvliegtuigjes, een gezellig restaurant en een fraai gestyleerd torentje ontworpen door Jaap Simonse, van waaruit de havenmeesters toezicht houden op de goede orde en veiligheid op het vliegveld.

Het is ook een druk veld. Per jaar worden er zo’n 44.000 bewegingen genoteerd, oftewel 22.000 starts en evenveel landingen. Die bewegingen worden gemaakt door een zeer gevarieerde vloot luchtvaartuigen; éénmotorige en tweemotorige vliegtuigen, helikopters, vliegtuigen met lange reclamenetten erachter, het toestel waarmee de parachutisten worden gedropt, Microlights en Touring Motor Gliders. Daarnaast maakt onze zweefvliegclub ook nog eens zo’n 5.000 vluchten per jaar!

Het veld vervult een belangrijke toeristische functie in de regio. Elke dag, maar met name op de zonnige weekenddagen, aanschouwen massa’s mensen de bedrijvigheid op het veld. Kinderen bekijken ademloos die wonderlijke vliegmachines, vaders en moeders dromen heimelijk van een eigen vliegbrevet en ouderen herkennen in alle activiteiten iets van het pure, het nostalgische van hoe vliegen ooit was. De geur van vers gemaaid gras maakt het plaatje compleet: dit is echt vliegen. Zo is het bedoeld.

Thuishaven van de GoZC

Vliegveld Hilversum als thuishaven heeft voor de Gooise Zweefvliegclub een groot voordeel: in tegenstelling tot diverse andere clubs in het land huizen wij niet op een militaire basis en zijn wij niet of nauwelijks aan beperkingen gebonden. Wij mogen 7 dagen per week vliegen, van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. Het is geen uitzondering dat ons laatste toestel pas bij zonsondergang landt. Eens per jaar, zo rond de langste dag, maken we al om vijf uur ’s ochtends onze eerste start, om zo maximaal gebruik te maken van het daglicht! Dat betekent dus vliegen terwijl de straatverlichting in Loosdrecht nog brandt! Een unieke ervaring…

Eigen site mét webcam

Vliegveld Hilversum heeft een bijzonder fraaie eigen website: http://www.ehhv.nl. Op deze website lees je alles over het veld, over de historie ervan, de bedrijven die er gevestigd zijn én kun je middels hun webcam precies bekijken wat er allemaal gebeurt. 

EHHV_breed.jpg
Vliegveld Hilversum, met op de achtergrond Hilversum