Opties en kosten

Tarieven introductiestarts 2024

Als introducé heb je de keuze uit twee startmethoden; de lierstart of de sleepstart.

De lierstart

De lierstart is de spectaculairste van de twee; het zweefvliegtuig accelereert binnen een seconde of drie naar de 110 kilometer per uur (een beetje Porsche doet het niet na!), om vervolgens via een steile klim binnen een halve minuut de ontkoppelhoogte te bereiken. Alleen de start is al een attractie op zich en de vlucht moet dan nog beginnen!

Bij de lierstart is de ontkoppelhoogte sterk afhankelijk van de windsterkte en de baanlengte (Vliegveld Hilversum heeft drie verschillende startbanen). Doorgaans bereiken we een hoogte van rond de 300 meter, voldoende om onder gunstige omstandigheden de aansluiting met de thermiek te vinden. Lukt dit, dan kunnen we hoogte winnen en even weg blijven (zie opmerking over vluchtduur hieronder). Wordt de aansluiting niet gevonden, dan staan we na een minuut of vijf weer aan de grond.

Meer informatie over de lierstart vind je HIER

Prijs introductie lierstart: € 50,--.

De sleepstart

Een grotere kans op aansluiting geeft de sleepstart. Hierbij word je achter ons sleepvliegtuig geleidelijk opgesleept tot de gewenste hoogte en naar de gewenste plek. Introducés worden tot een hoogte van maximaal 500 meter gesleept. Vandaar heeft de piloot langer tijd de thermiek op te zoeken. Lukt dit niet, dan staat het toestel na ongeveer 15 minuten weer ‘aan het dek’, dus beduidend langer dan bij de lierstart.

Meer informatie over de sleepstart vind je HIER

Prijs introductie sleepstart: € 125,--.
Let op: vluchtduur kan variëren!

De vluchtduur staat niet van tevoren vast. Kenmerkend voor zweefvliegen is juist dat we afhankelijk zijn van het weer, specifiek van de thermiek. Een lierstart, met stip de meest spectaculaire startmethode, duurt ongeveer vijf minuten en bij gunstige omstandigheden iets langer. De sleepstart duurt gemiddeld zo’n 15 minuten, maar ook hier geldt: vluchtduur is sterk afhankelijk van de weersomstandigheden! Introductievluchten zijn beperkt tot een duur van maximaal 30 minuten bij een sleepstart en maximaal 15 minuten bij een lierstart.

Genoemde tarieven zijn alleen van toepassing op individuele boekingen rechtstreeks bij de Gooise. Voor groepen van meer dan zes personen gelden andere tarieven, neem hiervoor contact met ons op.