Hoofdstuk 5: De Gooise vernieuwd (2007- 2016)

Hoofdstuk 5:  De Gooise vernieuwd (2007- 2016)

In maart van het jaar 2007 wordt gestart met de bouw van de nieuwe hangaar. 

De leiding was in handen van Wim Ouwerkerk, Niels Kinneging en Martijn Hoogenbosch. Er werd hard gewerkt met hulp van heel veel oudere en jongere clubleden. Eind 2007 was het gebouw wind- en waterdicht. 

In december was er een “Pannenfeest” n.a.v. de voorspoedig lopende bouw. 

De leden konden een balk sponsoren, je naam werd op een balk geschilderd door Gerard Rijerse. Dat bracht rond de € 12.000 op. De Astir PH-1086 wordt in 2007 verkocht. 

In 2007 werden er 4720 starts op clubkisten gemaakt. Het aantal leden leden per 31 december is dan 185. 

2008 was een jaar waarin redelijk wat dingen gebeurden. Op 7 februari was het clubhuis in een trouwzaal veranderd. Ambtenaar v.d. Burgerlijke Stand Sabine Munnig Schmidt voltrok het huwelijk tussen Stefanie Koele en Harry van Altena. De bouw van de hangaar nadert zijn voltooiing. 

Vanaf juni 2008 geldt er een transponderverplichting in bepaalde delen van het luchtruim. Ook de Gooise ontkomt er niet aan er wordt stevig geïnvesteerd in transponders. De heren van de LVNL maken het verder ook niet leuker: ze willen onze maximale hoogte terugbrengen naar 2500 ft. Maar we pikken het niet en onder leiding van Jeroen Bruijning wordt de aanval ingezet. Willem-Jan van Altena gaat nog een termijn functioneren als voorzitter. 

De Pirat van Bert Zabel wordt door zijn familie aan de Gooise geschonken.

Op 5 september is het feest op de Gooise: erelid Bob Persijn, (hij is lid van de Gooise sinds 1947) krijgt door Burgemeester Bakker van Hilversum een lintje opgespeld als lid in de Orde van Oranje. De club wil een nieuwe lier aanschaffen, de keuze is gevallen op een Engelse Skylaunch. Een dergelijke lier wordt een dag geleend van Terlet om hem uit te proberen. Test geslaagd. Cineast Ferry Rietveld presenteert de kaskraker “Top Fun". ​

14.jpg
2008: erelid Bob Persijn wordt Lid in de Orde van Oranje_Nassau


Op 8 november is er de Nationale Zweefvliegdag. Ditmaal in de universiteit van Utrecht. De organisatie berustte bij de Gooise onder de bezielende leiding van Hans Cuppen. Het was een doorslaand succes. Geshowd werd onder meer de eerste DG1000 van de GoZC: de PH 1431. 

In 2008 zijn er 4524 starts gemaakt met clubkisten. De contributie bedroeg € 702,-- en het aantal leden op 31 december was 197.  

De nieuwe DG1000 PH-1431 en PH-1432 werden bij aanvang van het vliegseizoen 2009 in gebruik genomen. De Tostlier kon het nét aan: het kostte veel kabelbreuken. Zondag 8 maart vertrok de PH-497 richting België. De kist was verkocht aan het Vlaamse Zweefvliegcentrum te Geraardsbergen. 

Op 9 mei zijn er twee evenementen: de hangaar wordt officieel geopend door de Hilversumse wethouder Jan Rensen. En de GOZC dames zijn gastvrouw van de NVVD (Nederlandse Vrouwen Vliegdag).  Goed nieuws was ook het bericht dat de CTR van Soesterberg had opgehouden te bestaan. 

Voor de nieuw aangekochte Skylaunch lier was een DAF vrachtauto aangeschaft. In het voorjaar 2009 werd de  wagen naar de Skylaunch fabriek in Engeland (Wamm, in de buurt van Liverpool) gebracht door chauffeuse Astrid van Lieshout samen met Martijn Hoogenbosch. In september had de club de VHZ najaarsrally op bezoek. Het ledental was op het einde van het jaar 200. Het was ook een topjaar wat betreft het aantal starts: er werden 5643 starts gemaakt op clubkisten.

In de winter van 2010 is het druk in het clubhuis. Een paar pensionado’s zijn doende de wanden en plafonds te schilderen en er wordt nieuwe vloerbedekking aangebracht. In het voorjaar werd de buitenzijde van het clubhuis onderhanden genomen. In de voorjaarsvergadering verlaten penningmeester Hans Cuppen en 2e secretaris Astrid van Lieshout na 6 jaar het bestuur. De transponder moet vanaf 11 maart “ALT” boven de 1200 ft. 

Tijdens de najaarsvergadering wordt besloten een Duo Discus XLT aan te schaffen. Een tweezitter met een “thuisbreng motor”. Een investering van rond de € 180.000 …… 

Er wordt weer en beroep gedaan op de financieel draagkrachtige leden. In 2010 was het aantal starts op clubkisten 4647, minder starts dan in 2009, er werden desondanks wel meer uren gevlogen! De contributie bedroeg in 2010 voor een all-in abonnement €723,--. Eind 2010 telde de Gooise 194 leden.

De overbodig geworden Tostlier kreeg een nieuwe eigenaar in het oosten van Duitsland. 

Tijdens de voorjaarsvergadering van 2011 werd een nieuwe voorzitter gekozen: Willem-Jan trad af na 6 ½ jaar en Ernest ter Hart werd onze nieuwe voorzitter. Besloten wordt om, dankzij de financiële hulp van de leden die meer dan 100.000,-- aan de club wilden lenen, de Duo Discus te gaan bestellen. De Janus wordt per 1 juli te koop aangeboden. 

Er is een feestcommissie gevormd onder leiding van Ferry Rietveld, die de jubileumfestiviteiten ter gelegenheid van het 75 jarig bestaan van de club in goede banen moet leiden. De OLC gaat weer naar Udersleben. 

Op 10 september is er dan feest bij gelegenheid van het 75 jarig jubileum van de GoZC. Het was een grootse happening. Het weer was fantastisch, zodat veel bezoekers een start konden maken. Ook burgemeester Broertjes van Hilversum kwam een kijkje nemen en stapte in bij de voorzitter. 's Avonds was er een spetterend feest met een lifeband. De gasten kwamen in Wild West look. 

19-burgermeester.jpg
september 2011; de Hilversumse burgemeester Pieter Broertjes (rechts) bezoekt de jubilerende Gooise.


Er kwam een jubileum uitgave van de Overland, compleet met DVD met veel foto's en films van het heden en het verleden van de club. In de kantine wordt een PIN apparaat geplaatst.

Op 24 december komt het nieuwe vlaggenschip van de Gooise aan op EHHV: de Duo Discus XLT PH-1489, opgehaald door Aarnout Bakker en Roald Munnig Schmidt.   

Er zijn in 2011 een record aantal starts gemaakt op clubvliegtuigen: 5141. De contributie bedraagt voor het jaar 2012 voor een vol abonnement €  767,--. Het aantal leden is aan het einde van het jaar 196. 

Duo_winter.jpg
december 2011; aanschaf Schempp-Hirth Duo Discus XLT PH-1489


Op 11 februari 2012 maakte de Duo zijn eerste vlucht onder winterse omstandigheden, in het Gooise luchtruim.

De roze ASK13 PH-405 is verkocht aan een zweefvliegclub in Slovenië. 

De Janus heeft een nieuwe eigenaar gevonden in Zuid Frankrijk met als thuisbasis Vinon. 

Op 11 maart maakte de Minimoa PH-80 zijn eerste vlucht op EHHV. Initiatiefnemer Bob Persijn met zijn ploeg had aan de kist gebouwd sinds 1988. De laatste loodjes (!) werden in de SDZ fabriek in Jezow (het voormalige Grunau) in Polen uitgevoerd.    

Freek Baardman nam de functie van Chef Instructeur over van Victor Telkamp, die dat drie jaar heeft gedaan. In het bestuur was ook een wisseling: secretaris Paul Vincent werd (na 6 jaar) opgevolgd door Jan Gründemann.

Stefan Telkamp behaalde een eerste plaats in de clubklasse tijdens  het NK. 

In 2012, in het voorjaar overleed een van de oudere leden Rimmer Wouda.

Op 28 mei was er weer een Gooise Eendagswedstrijd, winnaar werd Astrid van Lieshout met de Ka6.   

In juni kwam door een noodlottig ongeval in de Alpen, een markant lid van de GoZC, om het leven. Onze voormalige Penning, Hans Cuppen. Een tweede slag kwam in oktober, toen we hoorden dat ons sympathieke clublid en sleepvlieger, Marlotte Dingemans tijdens een vlucht vanaf Lelystad was verongelukt. 

De OLC bezocht Udersleben weer dat jaar. Op zondag 15 juli vloog de Pirat weer op ons veld, bestuurd door een van nieuwe eigenaren, Rob de Koning.    

Op 10 oktober maakte een oldtimer zijn eerste vlucht op EHHV: een Franse tweezitter de Carmam M-200 uit 1969, met eigenaren Wim en Bas van Beek.   

Tijdens de ALV van 23 november kregen Peter Deege en Jos Smit uit handen van de KNVvL voorzitter, en oud GoZC lid, Rob Jongblut, de gouden KNVvL speld vanwege het 50 jarig bezit van het ZVB.

In 2012 hadden we 202 leden en donateurs. Er werden 5604 starts gemaakt op clubvliegtuigen, en er werd een nieuwe kabeltrekker aangeschaft: een Polaris Ranger. 

Bij alle kisten is in de winterperiode een FLARM ingebouwd (m.u.v. de Ka8). Tijdens de voorjaarsvergadering van 2013 is er een bestuurswisselingen geweest: Nanette Okken verliet het bestuur, daarvoor in de plaats kwam Josselin Hoogeveen. Ook penningmeester Hans van Dijk had zijn periode erop zitten. Hans Grond werd zijn opvolger. 

De OLC houdt zijn jaarlijkse kamp weer in Udersleben en ook de jongeren van de club hebben dat jaar een buitenlandkamp gehad op Udersleben. Dat laatste onder de bezielende leiding van Roald en Charlotte. Ze hadden schitterend weer en er werden mooie prestaties gevlogen.

In de maand juli werden we geconfronteerd met het onverwachte overlijden van Johan Grauss. 

Op 31 augustus was de GoZC gastheer voor de Ka6 rally, georganiseerd door de Gooise Ka6 eigenaren Sjoerd Seckel, Martijn Hoogenbosch en Astrid van Lieshout.

Het dak van de kantine werd slecht, er moest iets gebeuren. De oplossing werd een royale overkapping van het dak waardoor het terras ook gelijk deels werd overkapt. Met dank aan Martijn Hoogenbosch, (die het dak had ontworpen) Niels Kinneging, Wim Ouwerkerk en alle andere helpers die het project hebben uitgevoerd. Tijdens de najaars ALV uit de Penningmeester zijn zorgen over de financiële situatie van de GoZC. 

In 2013 zijn 5325 starts gemaakt met clubkisten. 16 clubleden vlogen meer dan 1000 kilometer. De club had 174 actief vliegende leden en 28 passieve leden en donateurs.

Bij de voorjaarsvergadering van 2014 vond een bestuurswisseling plaats. Ernest was voorzitter af en Harry Wellens werd zijn opvolger. Ernest blijft nog een jaartje in het bestuur in de functie van secretaris. Josselin nam de plaats in van Freek Padding en Laura Diepeveen werd tweede secretaris. 

Wim Ouwerkerk wordt tijdens de ALV benoemd tot Erelid van de GoZC. 

De OLC gaat weer op bezoek in Udersleben. Er worden nieuwe regels bekend gemaakt door de EASA (European Aviation Safety Agency): het GPL verdwijnt en zal worden vervangen door het LAPL(S): Light Aircraft Pilot Licence Sailplane. De club zal een ATO (Approved Training Organisation) moeten worden en er moet een SMS (Safety Management System) komen. Dit allemaal zou zijn beslag moeten krijgen op 8 april 2015. 

Op 17 mei was de Gooise Eendagswedstrijd. Stefan Telkamp deed mee aan het WK in Finland en behaalde een 10e plaats (van de 38 deelnemers) Kitso Epema en Martijn Laboyrie deden bij de Nationale Junioren Wedstrijd mee (zij behaalden de respectievelijk 10e en 2e plaats).   

Vlak voor de aanvang van het zomerkamp gaf een essentieel onderdeel van de Skylaunch lier de geest. Door snel handelen van Jan Gründemann werd het zomerkamp gered: Skylaunch stuurde een vervangende lier en het zomerkamp kon doorgaan.... 

In oktober werd bekend dat een aantal EASA regels, die in 2015 van kracht zouden worden, zijn uitgesteld tot 8 april 2018. 

In 2014 zijn 5263 starts gemaakt met clubkisten. Er waren 153 leden waarvan 133 actief vliegend. De contributie voor het komende jaar 2015 bedraagt voor een all-in abonnement € 837,--. 

Tijdens de nieuwjaarsreceptie van 2015 ontving Gert Jan Tolenaar het KNVvL insigne vanwege 50 jaar bezit van het ZVB uit handen van de KNVvL voorzitter Jan Forster. 

Na een roerige ALV stelde het voltallige bestuur zijn zetel ter beschikking. Er werd een formatie commissie gevormd, bestaande uit Robert van Dortmond, Astrid van Lieshout en Roald Munnig Schmidt, die op zoek ging naar een nieuw bestuur dat op 1 juni was gevonden: voorzitter werd (alweer..) Willem Jan van Altena, secretaris Sjoerd Talsma, penningmeester Hans Grond, 2e secretaris Jitske Schellings en 2e penning Laura Diepeveen.  

Op 30 mei was de Gooise Eendagswedstrijd. Gelukkige winnaars Mark van der Ham (Suske klasse), Jan Streef (Fred Flintstone klasse) en Stefan Telkamp in de Asterix klasse. In de maand juni vloog Stefan een afstand 766 km vanaf EHHV. 

Het clubhuis wordt verrijkt met een fantastische koffiemachine die o.m. heerlijke cappuccino kan serveren. 

De kruising van baan 18-36 en 07-25 krijgt een verharding van Perfotegels, dat gebeurt o.a. met hulp van diverse Gooise leden. Het betekent ook dat de aanleg van een verharde baan op EHHV van de baan is.   

De OLC houdt haar kamp dit jaar niet in Udersleben maar op en ander veld iets noordelijker in Duitsland: in Wilsche.

Het Gooise zomerkamp was gezellig maar fris en nat.

Eind juli was een internationale oldtimer rally op Terlet, bij de organisatie waren verschillende Gooise leden betrokken.

Tijdens de najaarsvergadering werd besloten om zonnepanelen op het hangaardak te plaatsen. Ook werd ingestemd met het kopen van een derde DG. Het benodigde kapitaal was binnen een dag door de leden opgebracht.......

Charles en Sjoerd Talsma hebben de kist eind oktober bij de verkoper in Oostenrijk bekeken en goedgekeurd. Toen bekend werd dat de benodigde pecunia bijeen waren gesprokkeld gingen Sjoerd en Jos Smit op 3 december de kist ophalen.  

Het contributiesysteem werd veranderd: het 20 starts abonnement verdween en er kwam één all in abonnement voor in de plaats: onbeperkt lieren voor een bedrag van € 740,-- per jaar.

Voor de bar was het weer feest: na het vervangen van de oude wijnglazen door AH glazen, dankzij de hulp van veel leden, werd het bestek vervangen door AH spul, wéér met hulp van veel leden. 

In 2015 zijn 4472 starts gemaakt met clubkisten en er waren per 31 december 154 leden, waarvan 123 actief vliegende leden.

In de winter van 2016 werden de kisten van de Gooise voorzien van een flightcomputer, een LX8. De nieuwe DG1000 kreeg de registratie PH-1573 en het wedstrijdnummer GO8. 

Tijdens de ALV werd het bestuur gewijzigd: Laura Diepeveen trad af en Jan Brouwer werd tweede penningmeester. 

In 2016 bestaat de club, opgericht op 22 december 1936, tachtig jaar. Er wordt een feestcommissie gevormd o.l.v. Sander van Dijk en Ferry Rietveld met verdere hulp van Marleen Bakker, Jan Brouwer en Antoon Wiessenberg. Het jubileumjaar wordt ingevuld met o.a. speciale wedstrijden, borrelavonden, een jubileum kledinglijn en als hoogtepunt een “open huis” samen met de andere vliegveldgebruikers. 

In maart trad Freek Baardman af als chef-instructeur en Roald Munnig Schmidt neemt het van hem over. In juli neemt Jan Brouwer het penningstokje van Hans Grond over.

In augustus haalt de GoZC het landelijk nieuws als een voormalige bioscoopmedewerker, de 82-jarige Piet van der Meijden, na 60 jaar zijn tegoedbon voor een zweefvliegvlucht terugvindt en hij alsnog een zweefvlucht maakt boven zijn geliefde Utrecht. Het TV programma Hart van Nederland maakte er zelfs een korte impressie van.

Tijdens de open dag op 10 september is het schitterend weer en mag de EHHV vele duizenden bezoekers verwelkomen. Velen maken van de gelegenheid gebruik om een startje op een van de GoZC kisten te maken. De dag wordt afgesloten met een daverend feest waarbij de Great Piano’s de aanwezigen trakteerden op een medley van bekende nummers. Als grote verrassing treedt Karin Bloemen ook nog even op.  

De nieuwe EASA regelgeving krijgt steeds meer contouren. Per 8 april 2018 zullen alle GPL brevetten moeten zijn omgezet naar een LAPL(S) of SPL. De theorie examens voor het brevet zijn inmiddels ook aangepast en worden nu landelijk afgenomen.

In het najaar begint het bestuur, waarin Joren Leunge inmiddels is toegetreden als nieuwe tweede penning, met het opstellen van een nieuw meerjarenplan. Aan de hand van een uitgebreide enquête wordt de leden om feedback en suggesties gevraagd. De respons is overweldigend.

In 2016 zijn 5.384 starts gemaakt met clubkisten en waren er per 31 december 170 leden, waarvan 140 actief vliegende leden. Twee leden, Jos Smit en Victor Telkamp, hebben samen meer dan 17.000 KM gevlogen.